Верижна ре(д)акция

ВЕРИЖНА РЕ(Д)АКЦИЯ


Интервю с Димитър Къцарков

        Американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел и реши да премести посолството на САЩ там. Светът реагира бурно – някои с одобрение, а други с неприемане. Единствената държава, която зае забележимо по-умерена позиция от останалите, беше Чехия. Прага призна Западен Йерусалим в границите му преди 1967 г. като столица на Израел, но посочи, че ще премести посолството си от Тел Авив след разговори с други партньори от региона.

        Кратка историческа справка:
Преди 50 години: През 1967 година Израел окупира тази част от града, която дотогава не е под негов контрол и в следващите години от време на време, на приливи и отливи, провежда заселническа политика.
Преди 37 години: През 1980 година Израел обявява "целият и обединен" Йерусалим за столица на Израел. ООН обаче не приема така провъзгласената единна и неделима столица, защото продължава да разглежда източен Йерусалим като окупирана територия.
Преди 22 години: През 1995 година Конгресът на САЩ приема закон за преместване на посолството в Йерусалим "не по-късно от 31 май 1999 година". Това обаче не се случва, защото на всеки 6 месеца всеки американски президент оттогава подписва отлагане на изпълнението на закона за следващата половин година.

        В този разговор обсъждаме дали в този случай президентът на САЩ постъпи правилно или не.

        Вижте повече в следното видео:

Сподели във Фейсбук

        Ако предпочитате, можете да гледате това видео на страницата му в YouTube.

        Заснето и излъчено на 12 декември 2017 година.

Последна актуализация на страницата:
12 декември 2017 г.

От същата рубрика "Интервю":
        Вижте и другите ни две рубрики – "Новини" и "Комедия".

→ Вижте всички наши видеа в YouTube ←